Skip to main content

Zomerschildercursus is een inspirerend succes!

Vol verwachting, met schitterende foto's en veel energie stappen deelnemers aan de zomerschilderweek ieder jaar weer het atelier in. Het is en blijft een fijne uitdaging om in één week - vier schilderlessen - een schilderij te maken. En het lukt telkens weer. In de zomerschilderweek worden bij Atelier De Bonte Ezel de sterren van de hemel geschilderd! 

Vier schilderlessen in één week
Tijdens de eerste les zetten de enthousiaste schilders grote stappen. Van plan, foto en een wit schilderdoek naar een eerste kleurlaag, en soms al een grove opzet in krijt/houtskool of een onderschildering. De cursisten hebben dan nauwelijks een penseel in de handen gehad. Wel een blokkwast of een verfroller en dat vinden sommigen  'een beetje vreemd'. Want hoe wordt een groot wit schilderdoek ooit een schilderij of een kleiner doek ooit een portret dat in een lijst kan? 

IMG 7419

De tweede les staat iedereen te popelen om aan de slag te gaan en vanaf die tweede les gaat het als een speer. Er wordt getekend, verf uit de potten en tubes op paletten uitgeknepen, de moorste kleuren worden gemengd en de eerste 'echte' penseelstreken worden gezet. Opeens weet iedere cursist wat ' mager schilderen' betekent, hoe je warme en koele kleuren maakt en hoe de mooiste kleur groen tevoorschijnkomt uit een gele en een blauwe pot. Leerzame ontdekkingen die in de dummy worden opgeschreven en zo ontstaat langzamerhand een schilderij. Het helpt als ik af en toe roep: ' Het moet eerst v.e.r.s.c.h.r.i.k.k.e.l.i.j.k. worden, dat biedt kansen voor de mooiste schilderijen.'
En - eerlijk waar - daar luistert iedereen naar!

Tijdens de derde en laatste les komt er schot in en verschijnen er landschappen, bloemen(velden), portretten, doorkijkjes, terrasjes en strandjes. Iedereen schildert wat 'vetter'; de verf gaat steeds dikker op het doek. Het atelier bruist van energie, gezelligheid en plezier in het schilderen. Paletmessen, verfrollers, doekjes, penselen, dikke kwasten, vingers ... van alles wordt er gebruikt om mooie resultaten te halen. De kleuren spatten soms van het doek en heel langzaam maar zeker raken de deelnemers ervan overtuigd dat 'het' gaat lukken.

De laatste schilderles
De vierde les is de laatste schilderles. De één is al snel klaar, de ander schildert tot de laatste minuut door.  Samen bekijken we de schilderijen, en daar nemen we altijd de tijd voor! Dit is immers waar het allemaal om gaat, en het is zo leuk om samen de resultaten te bewonderen.

Fantastisch!
Wat een fantastisch werk is er gemaakt. Trots!
Het verrast me ieder jaar weer dat mensen - ook als ze geen schilderervaring hebben - zich laten leiden door het schilderproces en zo de mooiste schilderijen maken. Het zijn fijne, leerzame en gezellige schilderlessen in de zomerschilderweek!

Zomerschilderweek 2024 - maandag 22 juli tot en met vrijdag 26 juli 2024 - [VOL]

Foto: collage zomerschilderweek 2023 

Collage zomerschildercursus 2023